Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

Kup zakwas na barszcz biały.

Obecnie rzadko już zjadamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, co wywołuje konieczność szybkiego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które kiedyś serwowane były zwykle jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak przykładowo żurek i barszcz biały, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeśli osobiście przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie są one stałym punktem w menu restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, a także są powszechnie serwowane w czasie obiadów wielkanocnych i bożonarodzeniowych.

Barszcz biały to nie żurek – Zakwas na bazie mąki pszennej lub żytniej – który na barszcz biały, a który na żurek?

Jeśli spyta się Polaka o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób wręcz nie wie, że to dwa odmienne dania, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zwyczajowo żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, natomiast barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. To jednak nie wszystko, co odróżnia te zupy, choć warto ostro zaznaczyć, że nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla doświadczenie kucharza i jego osobiste preferencje. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego na ogół dodaje się więcej grzybów oraz jarzyn. Barszcz zabiela się również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kwaszonych lub z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, bo w ramach tej rodziny zup można wyróżnić trzy rodzaje:
– kwaśny, zawiesisty żur gotowany zwykle ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami kartofli;
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go zwykle z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.

Baza na żurek i barszcz biały? Zrobić samemu czy kupić?

Przyrządzanie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy nie jest skomplikowane, aczkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W sieci opublikowano dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wypróbować. Wykorzystując jednak samodzielnie zrobiony zakwas należy przewidzieć przyrządzanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Wobec tego, jeśli chęć np. na żur przyjdzie do was ni stąd, ni zowąd, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych tradycyjnych, jak i online, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których przygotujemy przepyszny biały barszcz i żurek śląski czy też staropolski.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]