Barszcz czerwony – gotuj go na zakwasie z buraków

Sprawdź, gdzie kupić barszcz czerwony na zakwasie.

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie wyłącznie świąteczna, którą jemy najczęściej podczas Wigilii albo znaczących rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których obyczaj spożywania posiłków z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do wielu dań.

Barszcz czerwony – pasuje do bułeczek drożdżowych z mięsnym nadzieniem i do kiełbasy

Zdaje się, że barszcz czerwony to prosta do ugotowania zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość pożywnym daniem. Tymczasem właśnie jego trochę słodkawy, a zarazem kwaskowy aromat powoduje, że rewelacyjnie dopełnia się on z innymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy preferują w nim kiełbasę, ziemniaki oraz jajko na twardo, inni wrzucają weń uszka z grzybami, kapustą albo mięsem. Barszcz czerwony to znakomite danie obiadowe, ale również smakowita przekąska albo ciepła kolacja – gorący kubek tej zupy cudownie pasuje do chrupiącego pasztecika z grzybami czy bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.

Wypada zaznaczyć, że barszcz czerwonynie jest zupą bardzo kaloryczną, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bowiem dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, kwas foliowy, a także wiele żelaza, toteż zaleca się go osobom chorującym na anemię. Tymczasem z uwagi na fakt, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem chętnie je się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy smak

Nie powstał kanoniczny przepis na barszcz z buraków – każdy w kuchni korzysta z własnych ulubionych dodatków i w inny sposób przyprawia tę potrawę. Jedni wsypują do niego nieco cukru, żeby podkreślić naturalną słodkość buraka, drudzy wolą barszcz na ostro, odpowiednio pieprzny. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli przygotuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym dostarcza organizmowi więcej istotnych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przygotować samodzielnie, jednak okres fermentacji – zależnie od panujących w domu warunków – trwa około tygodnia. Jeśli jednak ni stąd ni zowąd dopadnie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup gotowy już zakwas na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]