Szukasz kiszonej kapusty? Sprawdź artmankiszonki.pl.
Wyjątkowy smak białej kapusty kiszonej jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona komponentem wielu potraw i statystyczny Polak dość często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, bo kapusta kwaszona to nadzwyczaj zdrowa żywność.
Kapusta kiszoną – źródło potrzebnych składników odżywczych czy witamin
Kapusta kwaszona, czy też kiszona, bo tych dwóch przymiotników używa się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które wynaleziono za sprawą szukania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne przechowywanie pokarmów. Drobno posiekane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi czas w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś konsumowanie kwaszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych, których zdobycie zimą było zdecydowanie trudniejsze aniżeli współcześnie. A trzeba podkreślić, że kapusta kiszona posiada wiele substancji, które są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej między innymi właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B2, B6, B9). Oprócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. probiotyków, magnezu i żelaza. Zarazem to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, toteż rekomenduje się jego konsumpcję osobom pragnącym odchudzić się.
Kiszona kapusta – w krokietach oraz w dodatkach
Kapusta kwaszona na naszych talerzach pojawia się w przystawkach do dań, jak i jako najważniejszy ich składnik. Nieprzetworzoną zazwyczaj je się ją w postaci surówki z marchwią oraz cebulką, która współgra z daniami z ziemniaków i ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również składnik, który znakomicie harmonizuje z borowikami i czerwonym mięsem, więc używa się jej w nadzieniu do krokiecików, pierogów i łazanek. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy najsmaczniejszych polskich dań jak kapuśniak, bigos albo góralska kwaśnica.
Zasadniczo każdy szef kuchni ma własny sposób na kapustę kiszoną, jednakże współcześnie okazjonalnie zakwasza się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności składowania artykułów spożywczych na okres zimy. Kapustę kiszoną w małych oraz wielkich woreczkach bez problemu kupić można w każdym sklepie, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie też kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]