Kurs gotowania dla dzieci pod okiem zawodowego szefa kuchni

Dzieci kochają uczestniczyć w gotowaniu – dekorować wypieki bądź wybierać i podawać składniki. Pragniesz wykorzystać fascynację Twojego malucha? Poznaj kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, czego uczą…

Ciastka i pieczywo od Piekarni Pochopień

Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje…

Rozwiń swoje kulinarne pasje – kursy gotowania

Własnoręczne przyrządzanie dań w domowym zaciszu ma wiele zalet. Największą z nich jest w szczególności oszczędność pieniędzy – stołowanie się w domu bywa zazwyczaj zdecydowanie tańsze aniżeli codzienne korzystanie z…

Dlaczego warto pić sok z kiszonych warzyw?

Od stuleci w słowiańskiej kuchni wykorzystuje się kwaszonki. Od paru lat jednakże notorycznie wymienia się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To…

Kapusta kiszona – dlaczego warto ją jeść?

Wyjątkowy smak białej kapusty kiszonej jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona komponentem wielu potraw i statystyczny Polak dość często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, bo kapusta…

Zamienniki kapsułek do Nespresso

Kapsułki do Nespresso są jednymi z najdłużej obecnych w sprzedaży. Zostały opracowane w Szwajcarii już w 1976 r. i od tego czasu stopniowo pozyskiwały kolejnych sympatyków. Obecnie jest to marka…

Alternatywy dla kapsułek do Dolce Gusto

Ekspresy oparte na systemie Dolce Gusto na dobre wtopiły się już w krajobraz polskich kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, iż dają łatwy…

Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

Obecnie rzadko już zjadamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, co wywołuje konieczność szybkiego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które kiedyś serwowane były zwykle jako…

Barszcz czerwony – gotuj go na zakwasie z buraków

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie wyłącznie świąteczna, którą jemy najczęściej podczas Wigilii albo znaczących rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których obyczaj spożywania posiłków z dwóch dań…

Jak rozpoznać dojrzałe awokado i dlaczego warto je jeść?

Awokado to owoc wyróżniający się bardzo dużą ilością wartości odżywczych, przez co warto wprowadzić go do codziennej diety. Poznaj jego najważniejsze zalety, a także naucz się rozpoznawać dojrzałe owoce, które…