Dlaczego warto pić sok z kiszonych warzyw?

Jeśli chcesz kupić sok z kiszonej kapusty, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.

Od stuleci w słowiańskiej kuchni wykorzystuje się kwaszonki. Od paru lat jednakże notorycznie wymienia się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością.

Sok z kapusty kiszonej – ogromne ilości witamin i minerałów

Zapewne każdy z nas za młodych lat pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, objaśniając, że napój jest kwaśny, ale niesłychanie zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwe źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy PP, A, C oraz E, a także liczne minerały, jak m.in. miedź, żelazo i fosfor. Wielu ludzi miewa problem z przyzwyczajeniem się do kwasowego smaku tego soku, niemniej jednak zaleca się sięgać po niego systematycznie, ponieważ działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i wspomaga trawienie, a to sprawia, że może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się także osobom cierpiącym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym napojem nie warto przesadzać – zaleca się spożycie nie więcej niż jedną szklankę soku dziennie.

Gdzie nabyć sok z kiszonego buraka i innych warzyw?

Sok z kiszonego buraka jest drugim popularnym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze do gotowania, a który konsumujemy też jako zdrową przekąskę. Zawiera on wiele witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: redukuje poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na przemianę materii, a jednocześnie podnosi koncentrację. Pomimo że buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go pić cukrzycy. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia paniom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z reumatyzmem lub schorzeniami nerek.

Jeżeli nie masz czasu, aby przygotowywać soki z kiszonych warzyw na własną rękę, możesz zakupić je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie wprost na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, iż tego typu soki należy magazynować w niewysokich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]