Jeśli potrzebujesz soli himalajskiej różowej, skieruj się na ten adres.
Sól to substancja konieczna do prawidłowego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu należy ich używać w kuchni?
Atuty soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (nieprzekraczające 6 gramów na dobę) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz utrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze pokładów liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo potrzebnych pierwiastków i minerałów, m.in. magnez, wapń czy selen, a jednocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i składników, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska znakomicie podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło magnezu, wapnia i żelaza
Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o wysokim poziomie czystości – zawiera ok. 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest m.in. kopalnią cynku, wapnia czy potasu, innymi słowy składników niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, tym samym nie zatraca swoich właściwości i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]